Hyvää huomenta!
Luvassa helmikuun tietoisku…
Ajatusvääristymiä on meillä kaikilla ja niitä on hyvä silloin tällöin tarkastella. Omassa työssäni käsittelen ajatusvääristymiä paljon asiakkaitteni kanssa. Tiedätkö sinä, mitä ajatusvääristymät ovat?
AJATUSVÄÄRISTYMÄT JA NIIDEN SYNTY
Tulkitset ja havainnoit automaattisesti tilanteita ja tapahtumia ympärilläsi. Poikkeaville tai epämiellyttäville tapahtumille mielesi ei aina onnistu löytämään järkeviä selityksiä, jolloin synnytät omia kielteisiä tulkintoja näistä tilanteista. Niitä kutsutaan ajatusvääristymiksi.
Ajatusvääristymät pohjautuvat siis uskomuksiisi siitä, mitä ajattelet itsestäsi ja ympäröivästä maailmasta. Nämä ajatukset eivät perustu tiedolle vaan harhaluuloon, että asia on juuri niin kuin sen uskot olevan. Vaikka tiedostaisit, etteivät ajatuksesi ole järkeenkäyviä, tunnet ja koet ajatuksen niin vahvana, että et pysty tai halua vaihtaa näkemystäsi asiasta.
Haitalliset uskomukset ovat usein itseä tai muita syyllistäviä. Itsensä syyllistäjästä esimerkkinä voisi olla koulukiusattu, jota kiusaajat nimittävät rumaksi. Kiusattu uskoo tämän syytöksen ja syyllistää asiasta itse itseään, vaikka kyse on tällöin tuotetusta erilaisuudesta. Toisten syyllistämisestä esimerkkinä voidaan käyttää vaikkapa alkoholistia, joka syyttää läheisiään juomisestaan.
Ajatusvääristymiä on lähes poikkeuksetta runsaammin ihmisillä, joilla on traumataustaa tai muita haastavia/kuormittavia elämänkokemuksia kannettavanaan. Helposti negatiiviset uskomukset ylläpitävät juuri traumaoireilua esimerkiksi ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden muodoissa.
Tunteesi ja mielialasi ruokkivat siis entisestään vallitsevaa olotilaasi. Ollessasi aamulla vihainen, saatat suhtautua koko päivän aikana kohtaamiisi asioihin negatiivisesti tai jopa aggressiivisesti. Ollessasi aamusta lähtien taas iloinen, kaikki päivän aikana vastaantulevat esteetkin voivat tuntua pienemmiltä. Asenteella on suuri merkitys myös ajatuksiimme.
Tässä vielä muutama avaava esimerkki ajatusvääristymistä
Mustavalkoajattelu: Asioilla ei ole välitilaa, vaan näet ne ääripäiden kautta. Esimerkki: ”Jos en nyt voita, en tule koskaan voittamaan.”
Katastrofiajattelu: Tämä on huonojen seurauksien ennakointia. Sinulla on uskomus siitä, että asiat tulevat menemään pahimman mahdollisen vaihtoehdon mukaan. Esimerkki: ”Minulla on ollut vatsakipuja. Tämän täytyy olla syöpää.”
Ajatusten lukeminen: Uskot, että tiedät mitä muut ajattelevat ja tuntevat. Esimerkki: ”Kaupan kassa kokee minut niin vastenmielisenä, ettei hän katso minua silmiin vaan tuijottaa liukuhihnaa.”
Yleistäminen: Tätä saatat tehdä huomaamattasi. Käytät usein kielteisiä ilmauksia, kuten esimerkiksi ei koskaan, ei mikään, ikinä ja aina. Ikävän tapahtuman jälkeen uskot saman tapahtuvan varmasti vielä uudelleen. Esimerkiksi: ”Naapurin Kalle ryöstettiin Teneriffalla viime kesänä. Meidän lomamatkallamme käy ihan varmasti samoin.”
Ajatusvääristymistä löydät ainakin tusinan verran esimerkkejä googlettamalla, jos haluat tutustua niihin vielä tarkemmin.
Omien uskomustesi muuttaminen
Jos negatiiviset ajatusvääristymät saavat liikaa jalan sijaa joka päiväisessä elämässäsi, alat käyttäytymään rajoittuneesti. Rankat kokemukset helposti luovat tunteen, että olet ainoa, jolle tapahtuu jotain ikävää. Pahimmillaan tästä seuraa merkityksettömyyden tunnetta, joka johtaa toivon hiipumiseen paremmasta tulevaisuudesta.
Haitallisista uskomuksista pystyy kuitenkin pääsemään eroon. Se vain vaatii hieman kärsivällisyyttä ja sitkeyttä.
Aloita muutos pienestä:
1. Kiinnitä huomiota ensiksi siihen, miten puhut ja käyttäydyt itseäsi kohtaan. Myös läheisiltä voi kysyä pinttyneistä ajatusmalleistasi, jotka he ovat panneet merkille.
2. Kiinnitä huomiota siihen, miten kohtelet muita. Kun jokin asia tai ihminen nostattaa ennakkoluuloja tai ristiriitaisia tunteita, tarkastele näkökantaasi sitä heti lukkoon lyömättä. Sano sen sijaan: ”Mielenkiintoista”. Tämän opin ratkaisukeskeisessä lyhytterapiakoulutuksessa. Se antaa mahdollisuuden avartaa näkemyksiä ja hyväksyä asioita myös toisen ihmisen perspektiivistä.
3. Muista, että avoin ja myönteinen suhtautuminen asioihin on avain ajatusvääristymien vähentämiseksi. Positiivisten rutiinien, ajatusten ja mantrojen arvoa ei ole syytä väheksyä.
Vinkki 1: Sano aamuisin parin viikon ajan peilin edessä: ”Tästä tulee hyvä päivä”. Katso itseäsi silmiin ja usko siihen, mitä sanot.
Vinkki 2: Löydät myös hyvän harjoituksen ajatusvääristymiin liittyen Mielenterveystalon sivuilta: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/sosiaalisen-jannittamisen-omahoito-ohjelma/5-opi-tunnistamaan-ajatusvaaristymia
Uudenlaisten ahaa-elämysten sävyttämää viikonloppua sinulle!
Anniina